joi, 17 mai 2012

Rețetă originală eclere cu pastă choux

Nu se cunoaște exact cine a inventat prajitura ecler sau cand a aparut, însă unii istorici culinari presupun că primul bucătar care a făcut un ecler este Antonin Careme, un faimos chef francez care a trait intre anii 1784 si 1833.
Conform rețetei originale, eclerele se fac folosing aluat choux (pate a choux), umplute cu o cremă si acoperit cu o glazură.



Aluatul choux:
 - 125 g făină
 - 100 g unt sau untdelemn
 - 250 ml apa
 - 3 ouă
 - 1/2 linguriță sare

Modul de preparare:
Într-o oală se pun să fiarbă apa, untul si sarea.
Când dă primul clocot, se trage de pe foc, se adaugă toată făina deodată și se amestecă repede, trecând iar pe foc. Se amestecă de câteva ori, până când se dezlipește aluatul de fundul vasului. Se lasă apoi să se răcească.
Când este aproape rece, se pun ouăle întregi, pe rând, amestecând până când se încorporează. Aluatul trebuie să fie destul de moale, fără să curgă, sa-și mențină forma dupa ce se pune în tavă.

Din pasta choux se prepară diverse deserturi: eclere, profiterol, gogosi cu cacao, caroline. Aceste preparate se pun în tava neunsă și se coc în cuptorul încins în prealabil la 200 grade. După 10 minute, focul se reduce la mijlociu (140 grade). Cuptorul nu se deschide 20 minute, până când aluatul se ridică și prinde formă, altfel se va lăsa, rămânând cleios.

Aceste preparate trebuie să crească de două ori pe cât au fost și să ramână goale la mijloc. Se coc circa 30 minute, cât să fie putin rumenite; dacă se țin mai puțin la cuptor, rămân cleioase la mijloc.
Pentru eclere, pasta este turnată de obicei intr-o forma asemănătoare pișcoturilor. După ce s-a răcit și este goală în interior, eclerele sunt umplute cu o cremă cu aromă de ciocolată sau cafea, cremă de vanilie sau frișcă. Totodată, se poate adăuga si alte tipuri de creme, după preferințe, de exemplu cremă cu aromă de fistic sau rom, cremă din diverse fructe sau chiar și piure de castane.
Drept toping, se folosește în general glazură de ciocolată (albă sau neagră) sau caramel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu